Aardewerk

Swifterbantcultuur - circa 5000-3400 voor Christus

De Swifterbant mensen maakten hun eigen aardewerk. Kenmerkend is de puntvormige bodem. De kennis dat van klei iets valt te maken en dat het gebakken kan worden is zeer oud. De Swifterbanters beginnen met de bodem en vlechten de wand vervolgens met rolletjes klei op.

De potten hebben kenmerkende S-vormige profielen met puntige of bolle bodems die efficiŽnter in een kano passen of beter blijven staan tussen stenen boven een vuur. Het zijn doorgaans kookpotten van ťťn tot vijf liter. Voor het conserveren van voedsel kunnen goed afdichtende voorraadpotten zijn gebruikt. De op de foto afgedrukte gereconstrueerde pot is bij Urk gevonden.
De vondst van aardewerken potten wijst erop dat het vlees van veel dieren werd gekookt.

De Trechterbekercultuur van circa 3400-2650 voor Christus - genoemd naar de kenmerkende bekervorm - is een verzamelnaam voor een aantal op elkaar lijkende culturen, die zijn aangetroffen in Noord-Nederland en Duitsland, Zuid-ScandinaviŽ en het Oostzeegebied. In hunebedden in Drenthe en Neder Saksen zijn Trechterbekers aangetroffen. In deze tijd beoefenden de Swifterbanters al landbouw, terwijl dit in Drenthe niet eerder dan na 3200 voor Christus gebeurt.

www.schoklanddoordeeeuwenheen.nl